Ga naar de inhoud

Obligatie

Engelse vertaling: bond.
Snelle kernpunten:

  • Obligaties zijn schuldbewijzen die worden uitgegeven door overheden en/of bedrijven.
  • De uitgever van de obligatie betaalt rente.
  • Beleggen in obligaties kan eenvoudig via fondsen en ETF’s.

Wat zijn obligaties?

Grof gezegd: een obligatie is een schuldbewijs (lening), die wordt uitgegeven door bedrijven en/of overheden. Het geleende geld wordt gebruikt om bijvoorbeeld nieuwe projecten te financieren. Als vergoeding betalen ze een couponrente.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld aandelen word je dus geen mede-eigenaar van het uitgevende bedrijf. En profiteer je niet van eventuele groei van het bedrijf. Aan de andere kant, als het slechter gaat met het bedrijf heb je daar ook potentieel minder last van. Zolang het bedrijf de schulden kan afbetalen.

Obligaties worden ook verhandeld op de beurs en worden over het algemeen beschouwd als “veiliger” dan aandelen, mede omdat ze minder volatiel (schommelig) zijn. Defensieve beleggers hebben dan ook vaak obligaties in hun beleggingsportefeuille.

Waarom beleggen in obligaties?

Het is aan jezelf of je wilt beleggen in obligaties maar het is goed om te weten dat over het algemeen obligaties beschouwd worden als een relatief veilige (defensieve) belegging. Maar verwacht geen enorme rendementen ermee. 

Vooral voor oudere mensen kunnen obligaties interessant zijn om toe te voegen aan hun beleggingsportefeuille. Jongere beleggers hebben namelijk nog langer de tijd om slechte resultaten met bijvoorbeeld aandelen af te wachten. Als je al wat ouder bent heb je misschien die tijd niet meer.

Maar ook voor jongere mensen kunnen obligaties interessant zijn om hun portefeuille te verbreden (diversificatie).

Hoe beleggen in obligaties?

Makkelijker met fondsen en ETF’s
Eigenlijk is het voor de gemiddelde particuliere belegger het makkelijkste om te beleggen in fondsen en ETF’s die obligaties hebben.
In plaats van voor jezelf allerlei individuele obligaties analyseren met verschillende rentes en hoofdsommen.

Beleggingsrekening
Je kunt een beleggingsrekening openen bij een broker of een andere financiële instelling die de mogelijkheid aanbiedt om te beleggen in fondsen en ETF’s met obligaties. Bijvoorbeeld banken bieden doorgaans ook mogelijkheden om te beleggen in obligaties.

Daarna krijg je meestal toegang tot hun eigen website/handelsplatform en kun je orders plaatsen (kopen + verkopen).

Hoe leveren obligaties een rendement op?

Obligaties leveren rendement op twee manieren: couponrente en koersrendement.

Couponrente

Als vergoeding voor het lenen van je geld krijg je rente uitgekeerd. Deze rente wordt ook wel couponrente genoemd.

Over het algemeen geldt: hoe kredietwaardiger de uitgevende partij, hoe lager de couponrente. Hiermee wordt dus eigenlijk bedoeld: hoe groter het risico dat de uitgevende partij niet aan de schulden kan voldoen in de toekomst, hoe hoger de rente is.

Omdat je als belegger een groter risico neemt wil je dus graag gecompenseerd worden in de vorm van een hogere rente.

De couponrente kan overigens vastliggen of variabel zijn.

Koersrendement

Obligaties zijn verhandelbaar op de beurs. Naast rente kun je dus ook rendement behalen als de beurswaarde van je obligatie stijgt. De koers is afhankelijk van verschillende factoren zoals vraag en aanbod, kredietwaardigheid en de marktrente.

Daalt de marktrente, dan stijgt de waarde van je obligatie. Immers, nieuwe obligaties leveren minder rendement op via rente aangezien de marktrente gedaald is. Jouw ‘oude’ obligatie is daardoor interessanter geworden voor beleggers.

Andersom geldt dus: stijgt de marktrente, dan daalt de waarde van je obligatie. Immers, bij nieuwe obligaties krijg je meer couponrente. Waarom zouden beleggers dan jouw ‘oude’ obligatie kopen?

Rating van een obligatie

Obligaties hebben meestal een rating om beleggers een soort indicatie te geven van de kredietwaardigheid van de obligatie uitgever. Deze rating wordt doorgaans toegekend door internationaal toonaangevende ratingbureau’s. De bekendste ratingbureau’s zijn Standard & Poor’s, Moody’s en Fitch. 

De benaming van een rating kan verschillen afhankelijk van het ratingbureau maar normaal gesproken staat AAA (triple A) voor de beste rating. Dat wil overigens niet zeggen dat je er blind in moet geloven.

Staatsobligaties en bedrijfsobligaties

Grofweg bestaan er 2 type obligaties: staatsobligaties en bedrijfsobligaties. Over het algemeen betalen bedrijven hogere rentes omdat hun obligaties als ‘minder veilig’ beschouwd worden dan staatsobligaties.

Staatsobligatie

Een staatsobligatie wordt uitgegeven door een overheid en wordt als relatief veilig beschouwd omdat de overheid het afbetaalt. Let wel: niet elke overheid is hetzelfde. Obligaties uit rijkere landen zoals de Verenigde Staten zijn bijvoorbeeld minder risicovol  dan obligaties uit opkomende of ontwikkelende landen.

Bedrijfsobligatie

Een bedrijfsobligatie wordt uitgegeven door een bedrijf. Het geld kan gebruikt worden om groei te stimuleren, nieuwe projecten te starten of bijvoorbeeld werknemers aan te nemen.

Risico's van obligaties

Hoewel obligaties over het algemeen minder volatiel zijn dan bijvoorbeeld aandelen, zijn ook obligaties niet zonder risico.
We noemen hieronder 5 risico’s.

Koersrisico

Als de rente stijgt kan de waarde van je obligatie dalen.

Debiteurenrisico

Het kan gebeuren dat de rente en aflossingen niet meer kunnen worden afbetaald door de uitgever van de obligatie.

Liquiditeitsrisico

Je hebt niet de garantie dat je je obligatie kwijt kan. Bijvoorbeeld omdat de obligatie uitgever heel slechte resultaten heeft en daardoor minder geïnteresseerden voor je obligatie.

Renterisico

Als de rente stijgt daalt de obligatiekoers. 

Valutarisico

Is je obligatie genoteerd in buitenlandse valuta? Dan kan de waarde van je obligatie dalen als de koers van de valuta daalt.

Benieuwd naar andere beleggingsproducten?

We hebben een overzicht met verschillende soorten beleggingen.