Ga naar de inhoud

Exchange Traded Fund (ETF)

Snelle kernpunten:

  • ETF’s zijn fondsen die meestal een index volgen.
  • ETF’s zijn verhandelbaar op de beurs.
  • ETF’s zijn een handige manier om gespreid te beleggen (diversificatie).

Wat is een ETF?

De term  ‘ETF’ staat voor Exchange Traded Fund en ETF’s worden ook wel ’trackers’ genoemd. ETF’s zijn fondsen die verhandeld kunnen worden via de beurs. Je kunt ze dus bijvoorbeeld op dezelfde manier kopen en verkopen bij een broker zoals je dat met aandelen doet.

ETF’s volgen vaak een index
De meeste ETF’s zijn vooral indexfondsen. Dat houdt in dat ze een beursindex volgen. Een index kun je zien als een verzameling van bedrijven die geselecteerd zijn volgens een bepaalde methodologie.

Er bestaan veel aparte indices en daarmee dus ook veel aparte ETF’s die elk een andere index volgen. Denk bijvoorbeeld aan ETF’s die alleen een Nederlandse index volgen, dus met alleen Nederlandse beleggingen (aandelen etc).

Passieve manier van beleggen
ETF’s worden ook wel geassocieerd met passief beleggen. In plaats van zelf actief proberen de markt te verslaan door constant aandelen te kopen en verkopen, koop je een spreiding van beleggingen die in de index zitten. 

Verschil met beleggingsfondsen

Het kan zijn dat je termen als ‘ETF’ en ‘beleggingsfonds’ gebruikt ziet worden en denkt “wat is het verschil?“. Een ETF zelf is ook een fonds maar met de term ‘beleggingsfonds‘ wordt vaak een fonds bedoeld die beperkt verhandeld kan worden en actief beheerd wordt in plaats van passief.

Liquiditeit
ETF’s kun je bijvoorbeeld de hele dag door verhandelen maar bij beleggingsfondsen kan onder andere gelden dat je 1 transactie mag doen per dag.

Kosten
Ook gelden er vaak hogere tarieven bij beleggingsfondsen omdat ze geen index volgen maar bijvoorbeeld actief de fonds beheren om zoveel mogelijk rendement te behalen. Een ETF die een index volgt probeert niet actief meer winst te behalen maar volgt simpelweg de index.

Aanbod
Er zijn bedrijven die bijvoorbeeld alleen ETF’s uitbrengen of alleen beleggingsfondsen aanbieden. Wil je bijvoorbeeld instappen in zo’n beleggingsfonds, dan kan dat dus alleen bij de aanbieder (uitgever) daarvan. Een ETF aan de andere kant hoef je niet direct te kopen bij de uitgever ervan maar kan je gewoon kopen en verkopen via de beurs.

Voordelen en nadelen van ETF's

Voordelen van ETF’s:

  • Ruime keuze aan ETF’s, inclusief bijvoorbeeld ETF’s die dividend uitkeren.
  • Relatief lage kosten vergeleken non-ETF beleggingsfondsen.
  • Verhandelbaar via de beurs.
  • Eenvoudige manier om te beleggen in een spreiding van producten zoals aandelen, obligaties en meer (diversificatie).

Nadelen van ETF’s:

  • Beheerkosten. Koop je een los aandeel, dan betaal je voor de transactie maar verder heb je geen beheerkosten voor dat specifieke aandeel. Los van bijvoorbeeld service kosten van je beleggingspartij.
  • Niet elke ETF heeft een hoge liquiditeit (handelsvolume). Sommige ETF’s zijn zo klein dat ze lage handelsvolumes hebben. Het kan dan lang duren voordat je je ETF kan verkopen, omdat er weinig kopers zijn.

Fysieke vs synthetische ETF

De meeste ETF’s zijn indexfondsen dus ze volgen een index. Het is daarom goed om te weten dat er grofweg twee types ETF’s zijn: fysieke en synthetische ETF’s. Voor de gemiddelde particuliere belegger zijn fysieke ETF’s het meest veilig en aanbevolen.

Wat is een fysieke ETF?

Fysieke ETF’s kopen daadwerkelijk de onderliggende beleggingen van de index. En verder komen er geen ingewikkelde constructies aan te pas. Voor particuliere beleggers zijn deze ETF’s over het algemeen veiliger en transparanter dan synthetische ETF’s.

Wat is een synthetische ETF?

Een synthetische ETF probeert een index na te bootsen door verschillende complexe constructies zoals derivaten. Deze ETF’s zijn risicovoller omdat ze dus het rendement van een index proberen na te bootsen zonder daadwerkelijk te beleggen in de onderliggende aandelen van een index.

Maar dit brengt risico’s met zich mee. In potentie kun je forse verliezen lijden als de uitgever van een synthetische ETF failliet gaat.

Met synthetische ETF’s kun je bijvoorbeeld beleggen in moeilijke branches of industrieën. Met moeilijk wordt bedoeld dat de onderliggende beleggingen voor de gemiddelde belegger zelf niet te koop zijn. Denk bijvoorbeeld aan de olie-industrie. Je kunt niet zomaar zelf olievaten kopen maar je kunt wel beleggen in synthetische ETF’s die olie-beleggingen volgen.

Kosten van ETF's

Bij ETF’s heb je natuurlijk ook te maken met kosten. Het is goed om even onderscheid te maken tussen eenmalige en doorlopende kosten.

Eenmalige kosten
ETF’s kun je verhandelen op de beurs. Bijvoorbeeld elke keer dat je koopt/verkoopt heb je misschien te maken met transactiekosten, afhankelijk van bij welke partij je belegt.

Doorlopende kosten van de ETF
ETF’s hebben interne doorlopende beheerkosten, ook wel genoemd total expense ratio (TER). Dit zijn kosten die in rekening gebracht worden door de uitgever van een ETF. Dit betreft een percentage van het beheerde vermogen in een ETF. 

De TER wordt overigens doorgaans niet direct bij jou in rekening gebracht. Het wordt afgehaald van de bezittingen van de ETF. Hoe hoger de TER, hoe minder rendement dat betekent voor jou.

Per ETF kunnen de kosten verschillen. Maar tegenwoordig hebben de meeste populaire ETF’s een redelijk laag TER.

Hoe beleg ik in ETF's?

Je hebt hiervoor vaak een beleggingsrekening nodig. Deze kun je openen bij bijvoorbeeld een broker, bank of andere financiële instelling waarbij je kunt beleggen in ETF’s. Daarna kun je een aankooporder plaatsen voor je gewenste ETF’s.

Populaire ETF's

Het is goed om te weten dat populaire ETF’s vooral van de uitgevers Vanguard en iShares zijn. Dit zijn enorme partijen die internationaal toonaangevend zijn op het gebied van ETF’s bouwen.

UCITS

Als je een aanbod van ETF’s bekijkt dan zul je waarschijnlijk de term UCITS tegenkomen in de namen van ETF’s.
Dat staat voor Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities.

Het is een richtlijn die is opgesteld door de EU. Alle beleggingsfondsen die gevestigd zijn in de EU moeten voldoen aan deze richtlijn. Het is geïntroduceerd om onder andere beleggers beter te beschermen. Zo wordt bijvoorbeeld fraude een stuk moeilijker gemaakt dankzij UCITS. 

ETF’s die voldoen aan UCITS zijn populair omdat ze dus beschouwd worden als veilig en goed gereguleerd. 

Benieuwd naar andere beleggingsproducten?

We hebben een overzicht met verschillende soorten beleggingen.

Veelgestelde vragen over ETF's

ETF staat voor Exchange Traded Fund.

Dat kan bij een broker, bank of andere partij die de mogelijkheid biedt om te beleggen in ETF’s. Eerst moet je dan een beleggingsrekening open.

Vanguard en BlackRock zijn bekende partijen die ETF’s uitgeven. BlackRock doet dat via de merknaam iShares. 

Heb je interesse in hun ETF’s? Check dan bij je beleggingspartij (broker, bank etc) of je bij hen kunt beleggen in ETF’s van Vanguard en iShares.