Dividend
Snelle kernpunten:
- Dividend is een winstuitkering aan aandeelhouders.
- Dividend kan in de vorm van cash of stockdividend (nieuwe aandelen).
- Niet elk beursgenoteerd bedrijf keert dividend uit.
Wat is dividend?
Dividend is een winstuitkering aan aandeelhouders. Dat kan bijvoorbeeld op maandbasis, kwartaalbasis of jaarbasis. Doorgaans gebeurt dit op kwartaalbasis maar het kan dus verschillen. Soms wordt dividend ook tussentijds uitgekeerd. Dat wordt interim-dividend genoemd.
Met name grote en gevestigde bedrijven keren dividend uit.
Kleine bedrijven die bijvoorbeeld nog in de groeifase zitten kiezen er meestal voor om winsten te herinvesteren in het bedrijf om de groei verder te stimuleren. Overigens is dat niet zonder reden en mensen die beleggen in bijvoorbeeld groeiaandelen accepteren dat doorgaans.
2 soorten dividend
Dividend kan worden uitgekeerd als geld of aandelen.
Krijg je hiervoor de keuze? Dan wordt dat ook wel keuzedividend genoemd.
Cashdividend
Cashdividend is de meest bekende vorm van dividend. Hierbij krijg je een geldbedrag uitgekeerd per aandeel. Dus stel het dividendbedrag is €0,50 per aandeel en je bezit 100 aandelen, dan ontvang je in totaal 50 euro aan dividend.
Dit wordt doorgaans gestort op je beleggingsrekening.
Stockdividend
Bij stockdividend krijg je nieuwe aandelen in plaats van een geldbedrag. Deze vorm van dividend komt minder vaak voor dan cashdividend.
Dividendbelasting
Op dividend wordt ook belasting ingehouden.
Op het moment van schrijven van deze pagina betreft dat een percentage van 15%. Ingehouden dividendbelasting kan je doorgaans verrekenen met de inkomstenbelasting als inwoner van Nederland. Je geeft dan in je aangifte aan hoeveel is ingehouden.
Voor de meest actuele informatie hierover adviseren we om bijvoorbeeld de website van de Belastingdienst te raadplegen of dit te checken bij je financieel adviseur.
Dividend herbeleggen
Een veel gegeven tip is het herbeleggen van je dividend. En de reden is vrij simpel: je kunt op die manier je aandelenportefeuille laten groeien.
Met je dividendgeld kan je nieuwe aandelen kopen. En die nieuwe aandelen keren later ook weer dividend uit die je opnieuw kunt herbeleggen.
Het kernpunt is dus dat je dankzij herbeleggen van dividend je hoeveelheid aandelen hebt uitgebreid. Zie ook de grafiek voor een fictief scenario waar je start met een aandelenportefeuille ten waarde van 100 en jaarlijks 5% dividend.*
*Dit is een versimpeld scenario. Dividend is niet gegarandeerd en de koers van je aandelen kan tussendoor dalen en stijgen. Transactiekosten en dergelijke zijn ook niet meegenomen.