Ga naar de inhoud

Prijselasticiteit

Uitleg over het begrip prijselasticiteit

Wat is prijselasticiteit?

Prijselasticiteit geeft aan hoe gevoelig de vraag naar een product is wanneer de prijs verandert. Het kan berekend worden door de procentuele verandering in vraag te delen door de procentuele verandering in prijs.

Stel dat de vraag naar appels met 10% daalt als de prijs stijgt met 10%. Dan is de formule als volgt: -10% / 10% = -1.

Een prijselasticiteit van tussen de 0 en -1 zegt dat de prijs inelastisch is. Als de prijselasticiteit lager is dan -1 (bijvoorbeeld -2), dan is de prijs elastisch. Anders gezegd, hoe groter de waarde van de prijselasticiteit, hoe elastischer een product is.

Voorbeelden van elastische en inelastische producten

Elastische producten

Elastische producten zijn doorgaans producten waarvoor geen noodzaak is of veel alternatieven zijn. Denk bijvoorbeeld aan luxe producten zoals sportauto’s.

Frisdranken worden doorgaans ook beschouwd als elastische producten.

Inelastische producten

Inelastische producten zijn producten die doorgaans noodzakelijker zijn of weinig tot geen alternatieven hebben.

Hele specifieke medische producten kunnen bijvoorbeeld inelastisch zijn. Je hebt ze immers nodig voor je gezondheid. Zelfs als de prijs stijgt zal je dus nog steeds behoefte hebben aan die medische producten.

Een ander voorbeeld van een inelastisch product is zout.

Wat beïnvloedt prijselasticiteit?

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op prijselasticiteit. We noemen er 4.

1. Beschikbaarheid alternatieven

Als er voor een bepaald product weinig tot geen alternatieven zijn, dan zal dat desbetreffende product inelastisch zijn. Een prijsverandering zal dan relatief weinig effect hebben op de vraag.

2. Noodzaak of luxe

Is een product noodzakelijk? Dan is de kans groter dat het een inelastisch product zal zijn. Luxeproducten aan de andere kant zijn niet noodzakelijk. Dergelijke producten zullen een hogere prijselasticiteit hebben.

3. Deel van inkomen besteed aan het product

Hoe meer geld je besteedt aan een product als percentage van je inkomen, hoe gevoeliger je zult zijn voor een prijsverandering. Immers, een stijgende prijs zal dan flink effect hebben op je portemonnee.

4. Korte termijn vs lange termijn

Op de korte termijn hebben consumenten minder tijd om te reageren op een prijsverandering. Je hebt bijvoorbeeld nog niet voldoende tijd gehad om een geschikt alternatief te vinden.

Prijselasticiteit zal dan lager zijn op de korte termijn en hoger op de lange termijn.